2013. március 24., vasárnap

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

"Elképesztően vicces és teljesen őrült" - olvashatjuk rögtön a könyv elején a Guardian véleményét a könyvről. Na de igaz ez a műre? Hát persze! Hiszen Jo Nesbø nemcsak krimiíró, hanem már gyerekkönyveket is ír. Ilyen a Doktor Proktor pukipora című könyve is, valamint ezt a nevet kapta a sorozat is, amit Jo Nesbø írt a pukipor feltalálásáról és annak kalandjairól.

Fülszöveg:
Doktor Proktor, a kétbalkezes professzor maga sem sejti, milyen kalandokba keveredik majd, amikor véletlenül feltalálja a földkerekség legnagyobb erejű pukiporát, ami bárkit képes az űrbe röpíteni. Ám amíg két kisiskolás segítője azon dolgozik, hogy a találmány híressé és gazdaggá tegye őket, a csodaszer híre illetéktelenek fülébe is eljut. A doktor hamarosan egy szökésbiztos cellában találja magát, a gonosz ikerpár ellopja a találmányt, és egy folyton éhes anakonda is beszabadul Oslo szennyvízcsatornáiba. Közben pedig feltartóztathatatlanul közeleg a nemzeti ünnepre gyakorló iskolai katonazenekar…
A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több mint 20 nyelvre fordították le. A főszereplők fergeteges kalandjait elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.

Értékelésem:
Egy bazinagy őrültség az egész, könnyű kis olvasmány.
Jo Nesbø-től, a krimiírótól nem néztem volna ki, hogy gyerekeknek (és gyerekes felnőtteknek) ilyen őrült történetet képes kanyarítani. Bevallom, azért egy kicsit kétkedve álltam neki pontosan ezért: egy krimiíró gyerekkönyve? De aztán tévedtem. Igaz, tényleg nincs se füle, se farka, mégis egy történet, amit el lehet olvasni egy nap alatt, majd el is lehet felejteni, mert nem nagy szám.

Csillagozás szerint:★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése