2013. február 23., szombat

Tizenhárom okom volt...

Ma fejeztem be Jay Asher-től a Tizenhárom okom volt... című könyvét.
Fülszöveg:
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át.”
– Gordon Korman
„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő.”
– Chris Crutcher

Amint látjátok, ez a könyv is Vörös Pöttyös, a kedvenc sorozatomhoz tartozó. Ajánlom mindenkinek, aki nem riad vissza attól, hogy egy igazi történetet olvasson el egy problémákkal küszködő fiatal lányról.
Értékelésem:
Egy kicsit lehangoló könyvnek mondanám. Furcsa olvasni egy olyan lányról, aki tudta, hogy van egy ember (Clay), aki segíthet neki megtalálni a megoldást a problémáira, mégis véget vetett az életének. A kazetták valóban felkavaróak lehettek. Nem szívesen hallgatnám meg őket akár Caly helyében vagyok, akár nem.
Zavart, hogy amit Hannah mondott a kazettákon, nem tudtam végigolvasni, mert Clay egy-egy gondolata, érzése félbeszakította. De persze így is tökéletesen meg lehetett érteni a szöveget :)
Az is zavart, hogy Clay annyiszor, de annyiszor elgondolta, elmondta, hogy ő a hibás Hannah haláláért, hogy ő nem tudott neki segíteni… Egy kicsit már untam, amikor mindig ezt gondolta. Persze érthető, mivel tetszett neki Hannah, és ő elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy vele legyen több időt és „segítsen neki”.
Jay Asher tényleg maradandót alkotott a nem mindennapi regényével.
 
Csillagozás szerint: ★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése